Élménybeszámoló a 2023. szeptember 09-ei sárazsadányi nosztalgia partyról

Örömmel számolunk be a 2023. szeptember 9-én megtartott, a faluban élők és az időközben elköltözöttek, illetve a sárazsadányi iskolában járt egykori tanulók találkozójáról.

Délelőtt 11-kor a régi iskola udvarán gyülekeztünk, ahol Polenyák András a falu szülötte röviden méltatta az iskola történetét a kezdetektől fogva. A feljegyzésekből és emlékezetekből kigyűjtött tanítókra emlékezett, akik hosszú éveken át tanították, szerették, formálták a felnövő nemzedéket.

Méltatta Janik Jenő tanító úr életútját és munkásságát, aki a 1926 -1966 időszakban nemcsak tanított, nevelt, hanem az iskola befejezése után is gondoskodott tanítványairól, és segítette őket a tovább- tanulásban is. A ma élő volt diákok közül többen is emlékeznek arra, hogy személyesen kísérte el őket a jövőbeni középiskolai felvételikre, köztük tisztelhetjük a Sajgó család gyermekeit is.

 Sárazsadányban az általános iskolai oktatás az 1976-77-es tanévben megszünt.

A jelenlévők az iskola utolsó tanítónőjét – Sajgó Pálnét – virágcsokorral köszöntötték.

Ezt követően Vaskó Györgyné (született Lipusz Edit), Keresztes László és Polenyák András koszorút helyezett el az iskola falán lévő emléktáblára.

Egy rövid séta után folytatódott a programunk a Rákóczi Múzeum Néprajzi Kiállítóhelyén. A Leskó Andrea néprajzos-muzeológus segítségével csodálatos élményben volt részünk. A kisfilmek megtekintésével ízelítőt kaphattunk a halászatról, kovácsmesterségről, kerámia készítés hagyományairól, népművészeti tárgyakról.

Itt azt is megtudhattuk, hogy elszármazottjaink Németh Lászlóné (született Berei Erzsébet), Siska Mihály és Janik Kálmán közös ötletelése során született meg a végső javaslat, hogy Sárazsadányban hol legyen múzeum jellegű bemutató hely. A sikeres megvalósítást Németh Lászlónénak köszönhetjük.

A Kiállítóhely látogatása után lementünk a Bodrog partjára, ahol név szerint megemlékeztünk az elmúlt évszázadokban Sárazsadányban tanított nevelőkről, akik a fellelhető források szerint a következők voltak:

Barsi György /1639/

Gönczi János /1641/

Szederkényi Imre /1650/

Szeci György /1654/

Varsádi Dániel /1671/

Rohály Mihály /1814/

Petrásfy János /1821/

Kárpáti Péter /1874-1910

Osváth Endre /1913- /

A következők évszámok nélkül:

Benkő Klára

Bodzás Éva

Dankó Ferenc

Galgovics Antal

Géresi Istvánné

Goda Józsefné

György Levente

Janik Ernő

Janik Jenő

Kohányi Gyula

Kőszegi Bertalanné

Majoros Lászlóné

Pál Emőke

Pálóczi Sándor

Pásztor András

Sajgó Pálné

Tüzes Lajosné

Tüzes Lajos

A névsorból természetesen kihagyhattunk személyeket. Kérjük, akinek van információja a faluban még tanított pedagógusról ossza meg velünk.

Hálánkat és emlékezetünket kifejezve egy szép virágcsokrot Sajgó Pálné a Bodrog folyóba dobott és egy perces néma főhajtással tisztelegtünk emlékük előtt.

Ekkor már a falu kultúrházában egy finom ebéd várt minket. Az ebédet nagyon jó hangulatú, barátságos beszélgetés követte a régen látott barátokkal és a faluba újonnan beköltözött kedves emberekkel, amely hangulatát fokozta a régi és új bortermelőink (Sajgó Pál, Soltész László, Vajda Péter) finom borai.

Az Arbonya lokálpatrióta kör tagjai köszönetet szeretnének mondani a nosztalgia party szervezőinek, gyakorlati lebonyolítóinak, akik a következő személyek voltak:

Polenyák András (fő szervező)

Törös Ibolya,

Leskó Andrea,

Ender László,

Dancsosi Tamás,

Vitányi Gézáné,

Kovácsné Zempléni Aranka,

Pongrácz László,

Soltész László,

Subert Ferenc,

Zsadányi Kisbót tulajdonosai.

Köszönetünket fejezzük ki Tóth Károlynénak (született Lengyel Ilonkának) a gáláns támogatásért.

 

A beszámolót összeállította Sajgó Pálné a falu volt tanítója.